Źródło: Geriatria 2015
„Dieta osób chorujących na Parkinsona powinna być różnorodna i dobrze zbilansowana. Musi wiec zawierać zarówno produkty pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Mięso w diecie tych osób jest niezbędne głównie ze względu na relatywnie duży udział pełnowartościowego białka. […]
Osoby z tym schorzeniem powinny jednak unikać mięs z dużą zawartością tłuszczu, ze względu na występujące w nim niekorzystne nasycone kwasy tłuszczowe. Istotnie jest by chorzy leczeni lewodopą kontrolowali podaż białka w diecie. Nie zaleca się by spożywali oni mięso przed podaniem leku, gdyż aminokwasy pochodzące z produktów mięsnych utrudniają wchłanianie leku. Osobom leczonym tym preparatem poleca się, w zależności od stadium choroby, stosowanie diety z dystrybucją bądź redystrybucją białka. […]”
Czytaj dalej: http://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2016/05/201503_Geriatria_005.pdf